Óvodapedagógusoknak

Okoskocka fejlesztő kockajáték-család 

Az Okoskocka fejlesztő kockajáték-család kiváló lehetőséget teremt a gyakorló óvodapedagógusoknak a gyermekek képességeinek szakszerű megismerésére, fejlesztésére, valamint a fejlődés nyomon követésére.

Az Okoskocka fejlesztő kockajáték-család által a gyerekek örömmel és játékként sajátítják el, illetve gyakorolják azokat a képességeket, amelyek az iskolai tanuláshoz elengedhetetlenül szükségesek. Ennek megfelelően mindegyik képességterületre kidolgoztak a fejlesztők különböző fejlesztő játékeszköz-családot.

Az Okoskocka fejlesztő kockajáték-család a legújabb, főként a pszichológiai és fejlődésneurológiai kutatások eredményeit foglalja magában, ami azt jelenti, hogy az idegrendszer érési folyamatait követi nyomon az egyes képességterületeken. Alkalmazása során fény derülhet arra, hogy a gyermek milyen stratégiával, milyen úton-módon képes a feladatok teljesítésére, s ez utalhat a képességek fejlődésének sajátos jellemzőire. Az egyes funkciók tartós alulműködése jelzéssel szolgálhat az óvodapedagógus számára, hogy speciális fejlesztésre van szüksége a gyermeknek.

Az eszközcsalád kifejlesztői szem előtt tartották azt az alapelvet, hogy minden képességnek megvan a maga szenzitív periódusa, amikor is a gyermeknek meg kell kapnia a szükséges tapasztalást, illetve amikor is a gyermek igényli az adott képességet megmozgató játékokat. Az óvoda egyik legfontosabb feladata, hogy kellő játéklehetőséget biztosítson az érés szempontjából éppen aktuális képességek gyakorlására. Az Okoskocka fejlesztő kockajáték-család megalkotói az egyes részképesség fejlesztése érdekében könnyen alkalmazható játékeszközöket kínálnak, amelyekkel a gyermekek önállóan játszhatnak. A játékhoz biztosítottak az önellenőrzés lehetőségei. Az óvodapedagógusnak tehát nem kell mindig személyesen benne lennie a folyamatban ahhoz, hogy a gyermek fejlesztését megvalósítsa. Ugyanakkor nyomon tudja követni, mely gyermek milyen eszközzel játszik szívesen és eredményesen, s ez (főként az útmutató révén) elmélyült képet ad a gyermek fejlettségéről, érési folyamatáról. Ezt segítheti még az egyes kockacsaládhoz megalkotott fejlődési lap alkalmazása is.

Az Okoskocka fejlesztő kockajáték-család a játékon túl tehát kellő szakképesítés birtokában  diagnosztikus és fejlesztő eszköz-családként is szolgál. Ezen eszközök birtokában a szakmailag megfelelően felkészült szakember teljes képet alkothat a vizsgált gyermek képességeinek fejlettségéről, a fejlődés jellemzőiről, a fejlesztés mikéntjéről.

FIGYELEM! Az Okoskocka fejlesztő kockajáték-család diagnosztikus alkalmazásához megfelelő szakképesítés szükséges, melyet 30 órás akkreditált képzéseinken szerezhetnek meg a pedagógusok.